AFGELAST: Onthulling monumenten bij de Bossche Poort + concert

Laatste nieuws

De onthulling van het namenmonument en aansluitend het concert van 11 maart 2020 gaat NIET door in verband met het coronavirus.
De gemeente Zaltbommel heeft dit besloten op advies van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.


Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar Vrijheid. Als eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden in Zaltbommel twee namenmonumenten onthuld. Op de monumenten staan de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Zaltbommel zijn destijds veel inwoners vermoord en gesneuveld, zowel Joods als niet Joods. 
De gemeente Zaltbommel heeft de monumenten in nauwe samenwerking met Stichting MIKWe te Zaltbommel gerealiseerd. Stichting MIKWE beheert het Joodse erfgoed in Zaltbommel en omgeving.

Onthulling monumenten gaat niet door.

Stichting MIKWe en de gemeente Zaltbommel nodigen u van harte uit om aanwezig te zijn bij de onthulling van de namenmonumenten op woensdag 11 maart om 18.00 uur bij de Bossche Poort in Zaltbommel

Bij deze bijeenkomst worden de namen op het Joodse monument onthuld. Naast het Joodse monument staat een plaquette met daarop de namen van de overige oorlogsslachtoffers.
Bij de onthulling worden alle namen van de slachtoffers genoemd. Na de onthulling nodigen wij u uit om gezamenlijk een kop koffie in de Poorterij te drinken.

namenmoniment in klank

Concert ‘Herdenken in Klank’

Aansluitend, om 20.00 uur, is in de Katholieke Kerk, Oliestraat 26 in Zaltbommel, een concert ‘Herdenken in Klank’. Dit concert wordt uitgevoerd door het jeugdkoor van Koorschool Senta (zangers en zangeressen van 11 tot 20 jaar uit de hele Bommelerwaard) en het Projectkoor Rivierenland. U bent eveneens van harte welkom bij dit concert. 

Aanmelden
Voor het hele programma willen wij heel graag weten op hoeveel gasten we kunnen rekenen. Wilt u daarom doorgeven vóór 1 maart a.s. of u komt? En als u komt, met hoeveel personen?
U kunt het aantal en de namen doorgeven via de mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heeft u vragen over deze uitnodiging?
Wij horen het graag. U kunt uw vragen stellen aan Margot Schreuders-Verkuil via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefonisch 0418-681 733. 

Herdenken van de Holocaust: project Levenslicht


De bekende kunstenaar Daan Roosegaarde heeft ter gelegenheid van de Holocaust Memorial Day op 27 januari 2020 het kunstwerk Levenslicht gemaakt. Op deze dag wordt stilgestaan bij de Holocaust slachtoffers. Ook vanuit de Bommelerwaard zijn Joodse inwoners naar vernietigingskampen afgevoerd en niet meer teruggekomen. Op de 27ste januari wordt tevens herdacht dat het concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz 75 jaar geleden werd bevrijd. 

levenslichtroosegaardetopview

 LEVENSLICHT, Eva Cohen-Hartogkade in Rotterdam, NL. Credits Studio Roosegaarde (foto Ruben Hamelink)

Via Lees meer... leest u over de activiteiten in Zaltbommel en de Bommelerwaard.

Nieuw bestuurslid

Sinds enkele maanden mag ik mezelf het jongste bestuurslid van onze stichting noemen. Mijn naam is Theo Boogaard (40) en ik woon met mijn gezin in Zaltbommel.

Berichten uit Kamp Vught

Deze zomer ontvingen wij in het Mikwe Corry Huibertse-Van Os uit Rossum. Tot de deportatie van de Familie Van Gelder van de Maasdijk 70 in Rossum was zij de vriendin van Josée van Gelder.

Winterseizoen: Mikwe gesloten

Het Mikwe is gesloten tot 3 mei 2020. Daarna is het kleine museum iedere zaterdag en de eerste zondag van de maand weer geopend vanaf 13.30 - 17.00 uur.

Lezing Natascha van Weezel met zang van Irene Maessen

Als afsluiting van het seizoen zal Natascha van Weezel op uitnodiging van Stichting MIKWE op 10 november om 15.00 uur een lezing houden in de Gasthuiskapel te Zaltbommel. 
De titel is: ‘Van vroeger naar nu, hoe mijn opa me vandaag de dag nog steeds inspireert’.

Open monumentendag 2019

Open monumentendag 2019

Het MIKWE is geopend tijdens de open monumentdag 2019 op 14 september
Tijdens de open monumentndag wordt er in Zaltbommel aandacht besteed aan de vestingwallen.
Daarover is een leuke brochure verschenen. Die kan u hier bekijken en downloaden.

De vertrapte geschiedenis

Iets voorbij het MIKWE staat een mooi kunstwerk dat dateert van 1986. Lucas van Blaaderen, de maker, noemde het ‘vertrapte geschiedenis’.

vertrapte geschiedenisBij de bouw van de woningen op de locatie van het afgebroken Nutsgebouw werd begin jaren tachtig van de vorige eeuw een enkele honderden jaren oude schoen gevonden. Niet echt opzienbarend, want op de plek van de vondst werden huiden gelooid en leer verwerkt tot onder meer schoenen. Kunstenaar Lucas van Blaaderen liet zich hierdoor inspireren en maakte een bijzonder en mooi kunstwerk: een rechthoekige bronzen kolom met tientallen schoenen. Achter de kolom, die circa twintig meter van het Mikwe is geplaatst, liet de gemeente een informatiebordje aan een muur bevestigen. Ik geloof niet dat er ooit een plan is geweest om enig onderhoud aan het bordje te plegen, zoals bij meer bordjes in de stad het geval is. Als je goed kijkt kun je op het bordje lezen dat de kunstenaar met de oude vertrapte schoenen de herinnering aan de laatmiddeleeuwse leernijverheid ‘levend’ wil houden. Prima, het is altijd goed stil te staan bij wat in het verleden tot stand is gebracht, maar het kunstwerk roept bij het publiek kennelijk meer op. Een paar weken geleden vertelde een mevrouw mij dat zij met een groep schoolkinderen voor de bronzen schoenenzuil was blijven staan. Ze had de kinderen verteld dat de schoenen herinneren aan de in Auschwitz vergaste joden. Jaren geleden legde de toen nieuwe burgemeester tot verbijstering van enkelen die ook meeliepen in de Stille Tocht van 4 mei, bloemen bij het ‘schoenenmonument’ waar aan weerszijden een zeeverkenner in de houding bij stond. Ik, en ik was niet de enige, kreeg zacht gezegd een merkwaardig gevoel. Op het bordje staat geen letter over de moord op joodse Bommelaren. Zou de kunstenaar aan de oorlog hebben gedacht, aan de verdwenen synagoge, de vermoorde joden, Auschwitz?

Wat stond er nu in de opdracht voor de kunstenaar?
Daar ben ik wel nieuwsgierig naar. Nog steeds staan mensen - en kennelijk ook schoolklassen - stil bij de schoenen. Dat moet ook, want het is een fraai kunstwerk. Maar er moet niet stil worden gestaan of, nog erger, er moeten geen bloemen worden gelegd omdat de schoenen herinneren aan die ellendige stapels in het gruwelijke Auschwitz. Kan het kunstwerk niet beter verplaatst worden? Of laat anders op het bordje zien dat het kunstwerk wél wil herinneren aan de ondergang van de joodse gemeenschap.

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen