Berichten uit Kamp Vught

Deze zomer ontvingen wij in het Mikwe Corry Huibertse-Van Os uit Rossum. Tot de deportatie van de Familie Van Gelder van de Maasdijk 70 in Rossum was zij de vriendin van Josée van Gelder.

Van de dertienjarige Josée of Josine hebben we enkele (kopie) brieven die zij kort voor haar vertrek naar Kamp Vught en, naar later zou blijken, haar dood in een gaskamer van Sobibor, aan een vriendin uit Rotterdam schreef. Mevrouw Corry Huibertse-Van Os schonk ons nu veertig foto’s waarop de Van Gelders staan afgebeeld, samen met een tiental briefjes en briefkaarten met onder andere verzoeken om voedsel en kleding afkomstig van de familie in Kamp Vught.

De omstandigheden in Vught waren afschuwelijk.Maar de brief van Josée uit ‘barak 33A’ aan Corry gaat daar niet over: ‘Je bent vriendelijk bedankt voor het pakketje. De limonadesiroop was heerlijk. We hebben een cabaretavond. Zo leuk. Ga je nog wandelen zondags? Heb je nu een andere vriendin?’ Het kinderverdriet: ben ik nu ingeruild voor een ander?

Onderaan de brief staat het ‘Censuurstempel’ …. Op 7 juni 1943, de Van Gelders waren sedert 9 april 1943 in Kamp Vught, vertrok een trein met meer dan duizend kinderen uit Vught naar Sobibor. In de trein bevonden zich Josée, haar broertjes Emile en Silo en hun moeder Hesther. Vader Bram wist van niets. Hij was niet in Vught, maar verrichtte dwangarbeid aan de Moerdijk. Toen hij in Vught terugkwam was hij wanhopig. Op 2 juli – de briefkaart hoort ook bij de schenking - schreef hij uit Vught aan mw. Van Os in Rossum: ‘Ik ga heden vertrekken met onbekende bestemming. Eerst naar Westerbork en daarna naar P. Hoopelijk zie ik Hesje en de kinderen. Wij komen met zijn allen terug met Gods hulp.’ Hesje en de kinderen waren toen al vermoord. Bram kwam ook in het gas om.

Het bestuur van Stichting MIKWE dankt mevrouw Huibertse-Van Os hartelijk voor de brieven en de foto’s.

Vanaf mei 2020 ligt een keuze uit de documenten in de vitrine van Museum Mikwe.


Deel deze informatie op uw tijdlijn:

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen