Archief Van Dijk

In verschillende regionale dagbladen valt te lezen dat het archief van de joodse familie Van Dijk, online in te zien is via de website van het Regionaal Archief Rivierenland.

Dit archief is bijeengebracht door Bob, eigenlijk Benjamin, van Dijk. Hij was de enige zoon van Isidoor (‘Ies’) van Dijk, die voor de oorlog een goed lopende textielzaak in het pand Gasthuisstraat 14 te Zaltbommel bestierde. Het gezin Van Dijk dook samen met leden van het gezin van Arnold Hes en een aantal Amsterdamse familieleden van Hes in 1942 onder in Hotel Gottschalk. Dat verhaal is elders op de site van Mikwe te lezen. Vader Ies van Dijk moest na de oorlog een jarenlange strijd leveren om compensatie te krijgen voor de tegoeden en eigendommen die de Duitsers van hem hadden afgenomen. Daarnaast was er nogal wat beschadigd tijdens de oorlog.

Bob van Dijk was een verwoed fotograaf en verzamelaar van foto’s over het Joodse leven in Zaltbommel. Aan hem danken we unieke foto’s, die voor een groot deel in de collectie van het Joods Historisch Museum worden bewaard. Een aantal daarvan is voor de website van Mikwe gebruikt.

In het gedigitaliseerde archief zijn ook de fotokopieën opgenomen van de albums met herinneringen en foto’s die Bob van Dijk samenstelde. Hij vond het belangrijk om de familiehistorie door te geven, in de eerste plaats aan zijn dochter, maar eveneens meer in het algemeen aan de aanstormende generaties.

gasthuisstraat zaltbommel

Een ansichtkaart van de Gasthuisstraat uit 1915. Op nummer 14, waar nu restaurant Perla di Caïro is gevestig, was de winkel van de familie Van Dijk.
© Collectie Regionaal archief Rivierenland (RAR) toegangsnr. 3139, Archief van de familie Van Dijk te Zaltbommel, 1899 – 1985)


Deel deze informatie op uw tijdlijn:

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen