Expositie Felix Nussbaum in Neerijen

Self portrait by Felix Nussbaum (bron: Wikipedia)In het Stroomhuis te Neerijen wordt dit jaar 75 jaar bevrijding herdacht door stil te staan bij bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor de Duits-joodse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944). Zijn eerste expositie had hij al op 19-jarige leeftijd. Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen meed hij Duitsland, waar zijn atelier in Berlijn, met daarin zijn opgeslagen werken, afbrandde.

 

 

 

Nussbaum woonde in diverse plaatsen in Frankrijk en België, waar hij ook niet veilig was. Hij werd samen met zijn vrouw, de Poolse Felka Platek, opgepakt en met het laatste transport vanuit Mechelen naar Auschwitz gedeporteerd. Beiden zijn in 1944 vermoord.

In Osnabrück, de geboorteplaats van de schilder, wordt sinds 1998 het werk van Nussbaum gepresenteerd in een museum dat is ontworpen door de bekende Amerikaanse architect Daniel Libeskind.

Lezingen 10 oktober en 15 oktober  
Op 15 oktober om 14.00 uur vertelt Lisette le Blanc u over HET LEVEN EN WERK VAN FELIX NUSSBAUM. De entree van deze lezing is hier €12,50. Reserveren is verplicht: www.stroomhuisneerijnen.nl.

In hetzelfde Stroomhuis wordt vanaf 1 oktober 2020 een expositie gehouden met werk van Kenne Grégoire, eveneens in het kader van 75 jaar Vrijheid in het Stroomhuis. Naar aanleiding van deze expositie geeft kunstliefhebber Jos Schoots op zaterdag 10 oktober 2020 een lezing getiteld: KENNE GRÉGOIRE MET BETREKKING TOT HET NEDERLANDS REALISME. De kunstenaar is daar in eigen persoon bij aanwezig.  Aanvang 15 uur, entree €12,50. Ook hier geldt: reserveren verplicht, via www.stroomhuisneerijnen.nl.


Deel deze informatie op uw tijdlijn: