Rapport: Boter op het hoofd?

Boter op het hoofd?  Is een rapport geschreven door Ester Vink in opdracht van de gemeente Zaltbommel over gemeenten en eigendommen van Joden binnen het werkgebied van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Boter op het hoofd Ester Vink

Het onderzoek gaat grotendeels over onroerend goed in eigendom van Joden die woonden binnen de grenzen van de voormalige Joodse gemeente Zaltbommel. Het kadaster verschaft het fundament van de kennis over eigendommen. De kadastrale gegevens zijn vaak zeer verhelderend. Vele onduidelijkheden en misverstanden konden aan de hand van de droge, saaie opsommingen van het kadaster uit de wereld worden geholpen. De dominante rol van het kadaster heeft de indeling van het rapport sterk bepaald.

Het document valt in drie hoofdafdelingen uiteen:
1. een samenvattend hoofdstuk, waarin wordt ingegaan op de onderzoeksvragen die worden gesteld en de antwoorden daarop die naar voren kwamen.

2. een hoofdstuk dat een overzicht biedt, geordend op eigendomseenheid. Hierin komt de gang van zaken voor, tijdens en na de oorlog gedetailleerd aan bod, voor zover relevant.

3. een hoofdstuk met de opsommingen van de zogenaamde leggerartikelen van het kadaster en notariële akten uit het Hypotheekregister, aangevuld met een beperkte hoeveelheid andere gegevens, eveneens per eigendomseenheid.

Rapport lezen?
U kunt het volledige rapport hier downloaden als pdf.

Hier kunt u de samenvatting downloaden als pdf


Deel deze informatie op uw tijdlijn:

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen