De Nieuwsbrief van Mikwe is weer verschenen, met o.a. een artikel over de geschiedenis van de synagoge van Zaltbommel. Fijn dat er weer voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn om onze bezoekers in het Mikwe te ontvangen. Het levend houden van onze joodse erfenis, is en blijft belangrijk!
Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link
De Nieuwsbrief van Mikwe is weer verschenen, met artikelen over synagogebankjes en een mysterieuze hoge hoed. Het verslag van de vrijwilligersexcursie maakt deze uitgave winter 2022 compleet.
Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link
De Nieuwsbrief van Mikwe is weer uit, met artikelen over het plaatsen van de laatste struikelstenen in Zaltbommel. Verder gaat het over het verhaal van Rolf Toonen en de Joodse bewoners van een pand in de Gasthuistraat.
Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link
Leerlingen van De Spelwert legden witte rozen bij de twee Stolpersteine (foto Theo Boogaard)
ZALTBOMMEL - Voor het huis aan de Konining Wilhelminaweg 44 zijn vorige week de laatste twee Stolpersteine gelegd met daarop de namen van Levie van Dijk en zijn vrouw Josina van Dijk-Hes. In totaal liggen nu 58 gedenkstenen voor vermoorde Joodse inwoners in Zaltbommel, Rossum en Herwijnen
Stolpersteine zijn overal in Europa te vinden en zijn een initiatief van Gunter Demnig, zoon van een SS'er. Het plaatsen van de stenen aan de KW-weg ging gepaard met een kleine ceremonie, bijgewoond door onder meer enkele nabestaanden, (oud-)bestuursleden van Stichting Mikwe, burgemeester Pieter van Maaren en leerlingen van OBS de Spelwert.
ZALTBOMMEL - De namen op het Joodse monument bij de Bossche Poort in Zaltbommel zijn niet goed te lezen. En daar wil de gemeente verandering in brengen. Het monument wordt aangepast en opnieuw onthuld.
Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Anneliese van Oort wilde van het college weten of de gemeente steentjes heeft geadopteerd op het Holocaust Namenmonument dat in september is onthuld in Amsterdam. ‘Nee’, is het antwoord. ,,Omdat we een eigen namenmonument hebben bij de begraafplaats.” Daarbij geeft het college toe dat de leesbaarheid van de namen, die op verzoek van de Stichting Mikwe zijn aangebracht, te wensen over laat.