Expositie Felix Nussbaum in Neerijen

Self portrait by Felix Nussbaum (bron: Wikipedia)In het Stroomhuis te Neerijen wordt dit jaar 75 jaar bevrijding herdacht door stil te staan bij bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor de Duits-joodse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944). Zijn eerste expositie had hij al op 19-jarige leeftijd. Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen meed hij Duitsland, waar zijn atelier in Berlijn, met daarin zijn opgeslagen werken, afbrandde.

 

 

 

Lezing Jan Brokken over Joodse vluchtroute

Op donderdag 1 oktober a.s houdt schrijver Jan Brokken in het Stroomhuis te Neerijnen een lezing over een onderwerp dat iedereen die in het Mikwe geïnteresseerd is zal aanspreken. Hij vertelt hierin het verhaal van een Nederlandse consul in Litouwen, die samen met zijn Japanse collega een vluchtroute voor Joodse inwoners van Polen en Litouwen weet te organiseren via Rusland en Japan.

Reverveer snel
Jan Brokken is bereid de lezing twee maal te verzorgen. Voor de morgenlezing die om 11 uur begint zijn nog ongeveer tien plaatsen beschikbaar. Snel reserveren is noodzakelijk via www.stroomhuisneerijnen.nl.

Vochtproblemen

Momenteel wordt er gewerkt in het Mikwe. De vochtproblemen waar het minimuseum mee kampt worden aangepakt. Rond 15 juli is het Mikwe hopelijk weer helemaal op orde. 
Helaas kan het museum in verband met de corona-maatregelen helaas niet worden geopend voor bezoekers. De anderhalve meter regel is het grote struikelblok. Hopelijk kan het Mikwe wel onder strikte voorwaarden open tijdens de beperkte rondleidingen door de stad onder leiding van de stadsgidsen.
Bij het toeristische bureau TRIP (het Toeristisch Recreatief Informatie Punt) op de Markt weten ze daar alles van.

Herdenken 2020

 

De meeste Joden uit Zaltbommel en omgeving zijn in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar de kampen Vught en Westerbork, om van daaruit naar de vernietigingskampen te worden overgebracht. Beide kampen hebben herdenkingscentra, waarin wordt stilgestaan bij de afschuwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog.  Omdat een bezoek onmogelijk is vanwege de uitbraak van het coronavirus, verwijzen we naar de websites: www.nmkampvught.nl en www.kampwesterbork.nl.

Op deze sites wordt onder meer aandacht besteed aan de 4-mei herdenkingen, die dit jaar heel anders verlopen dan in andere jaren.

herdenke kamp Vught

Geen openbare dodenherdenking op 4 mei in Zaltbommel

Vanwege de coronacrisis kan ook de openbare dodenherdenking op 4 mei 2020 helaas niet doorgaan. Noodgedwongen kan men dit jaar alleen binnenshuis stilstaan bij de oorlogsslachtoffers.

De gemeente Zaltbommel, Stichting Mikwe en het Comité 4 en 5 mei zullen op de vierde mei de Joodse en niet-Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wel op een alternatieve wijze herdenken, zónder publiek. Hopelijk kan in 2021 weer op de gebruikelijke manier een waardige dodenherdenking worden georganiseerd.

 Foto: Bommelerwaardgids.nl 

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen