Nieuw bestuurslid

Sinds enkele maanden mag ik mezelf het jongste bestuurslid van onze stichting noemen. Mijn naam is Theo Boogaard (40) en ik woon met mijn gezin in Zaltbommel.

Ik geniet van de doorleefde geschiedenis die je op zoveel plekken in onze stad nog terug ziet. Dat onze Joodse stadgenoten er niet meer zijn, raakt me nog altijd. Als christen voel ik me verbonden met het Joodse volk en wil ik graag de herinnering aan hen levend houden. Nu ik me meer in hun verhalen verdiep, valt me op dat het opvallend normale mensen waren. Met hun dagelijkse zorgen, lid van de kegelvereniging of van de vrijwillige brandweer. Veel kleine zelfstandigen, actief in de gemeenschap. Zeker niet allemaal heel vroom joods.

Dat het tijdens de Tweede Wereldoorlog zo verschrikkelijk mis ging, roept bij mij veel vragen op. Zagen mensen het niet aankomen? Waarom verzetten of vluchtten ze niet? En: wat zou ik gedaan hebben, als iemand hulp zocht? Inclusief denken en niemand bij voorbaat uitsluiten, dat zie ik als een belangrijke les voor nu. De komende tijd bereid ik met enkele anderen een interactieve rondwandeling door Zaltbommel voor, langs plaatsen die herinneren aan de Joodse gemeenschap van weleer.


Deel deze informatie op uw tijdlijn:

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen