Namen op Joods monument Zaltbommel zijn straks beter leesbaar

ZALTBOMMEL - De namen op het Joodse monument bij de Bossche Poort in Zaltbommel zijn niet goed te lezen. En daar wil de gemeente verandering in brengen. Het monument wordt aangepast en opnieuw onthuld.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Anneliese van Oort wilde van het college weten of de gemeente steentjes heeft geadopteerd op het Holocaust Namenmonument dat in september is onthuld in Amsterdam. ‘Nee’, is het antwoord. ,,Omdat we een eigen namenmonument hebben bij de begraafplaats.” Daarbij geeft het college toe dat de leesbaarheid van de namen, die op verzoek van de Stichting Mikwe zijn aangebracht, te wensen over laat. 

Joodse namen op de stenen (c) BD stock

Namen adopteren

De onthulling van het aangepaste monument staat gepland op 16 februari. ,,Op die dag willen we ook 10 namen adopteren van het nationale namenmonument.” Dat is bij lange na niet het aantal holocaustslachtoffers in de joodse gemeenschap van Zaltbommel, Rossum en Herwijnen, maar dat is een bewuste keuze, geeft het college aan.  Het gaat om een symbolisch aantal. ,,Dit als oproep aan inwoners om ook een naam te adopteren.” De namen die de gemeente gaat adopteren stemt Zaltbommel af met de Stichting Mikwe, de organisatie die de herinnering aan de Joodse gemeenschap levend wil houden.  

Verborgen

De namen van de 58 Joodse slachtoffers zaten tot 2020 verborgen in een koker in het monument. De Stichting Mikwe wilde die namen om principiële redenen weer zichtbaar maken. Het aangepaste monument zou eigenlijk in maart 2020 worden onthuld, tegelijk met een glazen monument voor de burgerslachtoffers. Die plechtigheid ging vanwege de coronauitbraak niet door. 

Namen joodse begraafplaats monument

 

Artikel verschenen in Brabants Dagblad 3 november 2021
https://www.bd.nl/bommelerwaard/namen-op-joods-monument-zaltbommel-zijn-straks-beter-leesbaar~ae78af2a/


Deel deze informatie op uw tijdlijn:

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen