Nieuwsbrief 37 voorjaar 2023

De Nieuwsbrief van Mikwe is weer verschenen, met o.a. een artikel over de geschiedenis van de synagoge van Zaltbommel. Fijn dat er weer voldoende vrijwilligers beschikbaar zijn om onze bezoekers in het Mikwe te ontvangen. Het levend houden van onze joodse erfenis, is en blijft belangrijk!
Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link

Nieuwsbrief nr. 36 winter 2022

De Nieuwsbrief van Mikwe is weer verschenen, met artikelen over synagogebankjes en een mysterieuze hoge hoed. Het verslag van de vrijwilligersexcursie maakt deze uitgave winter 2022 compleet.

Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link

Nieuwsbrief nr. 35 zomer 2022

De Nieuwsbrief van Mikwe is weer uit, met artikelen over het plaatsen van de laatste struikelstenen in Zaltbommel. Verder gaat het over het verhaal van Rolf Toonen en de Joodse bewoners van een pand in de Gasthuistraat.

Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link

Laatste twee Stolpersteine geplaatst in Zaltbommel

De laatste stolpersteine Zaltbommel
Leerlingen van De Spelwert legden witte rozen bij de twee Stolpersteine (foto Theo Boogaard)

ZALTBOMMEL
- Voor het huis aan de Konining Wilhelminaweg 44 zijn vorige week de laatste twee Stolpersteine gelegd met daarop de namen van Levie van Dijk en zijn vrouw Josina van Dijk-Hes. In totaal liggen nu 58 gedenkstenen voor vermoorde Joodse inwoners in Zaltbommel, Rossum en Herwijnen

Stolpersteine zijn overal in Europa te vinden en zijn een initiatief van Gunter Demnig, zoon van een SS'er. Het plaatsen van de stenen aan de KW-weg ging gepaard met een kleine ceremonie, bijgewoond door onder meer enkele nabestaanden, (oud-)bestuursleden van Stichting Mikwe, burgemeester Pieter van Maaren en leerlingen van OBS de Spelwert.

Namen op Joods monument Zaltbommel zijn straks beter leesbaar

ZALTBOMMEL - De namen op het Joodse monument bij de Bossche Poort in Zaltbommel zijn niet goed te lezen. En daar wil de gemeente verandering in brengen. Het monument wordt aangepast en opnieuw onthuld.

Dat blijkt uit antwoorden van burgemeester en wethouders op vragen van de PvdA. Anneliese van Oort wilde van het college weten of de gemeente steentjes heeft geadopteerd op het Holocaust Namenmonument dat in september is onthuld in Amsterdam. ‘Nee’, is het antwoord. ,,Omdat we een eigen namenmonument hebben bij de begraafplaats.” Daarbij geeft het college toe dat de leesbaarheid van de namen, die op verzoek van de Stichting Mikwe zijn aangebracht, te wensen over laat. 

Nieuwsbrief nr. 34 najaar 2021

 

De najaars Nieuwsbrief van Mikwe is uit, met artikelen over onder andere Hugo de Groot en de Joden, het indrukwekkende Namenmonument dat onlangs in Amsterdam is onthuld en het Joodse leven in de provincie en in de grote stad. Verder gaat het over de Joodse bewoners van een pand in de Boschstraat in Zaltbmmel, niet lang voor de Tweede Wereldoorlog.

Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link

Nieuwsbrief nr. 33 voorjaar 2021

De voorjaarsnieuwsbrief van Stichting Mikwe is uit, met daarin de plannen voor 2021 en een stukje over het nieuwste bestuurslid. Uiteraard kan Stichting Mikwe ook in deze nieuwsbrief niet om de coronabeperkingen heen, maar de hoop is dat het Mikwe in de tweede helft van het jaar open kan.

Verder is er aandacht voor de deportaties vanuit Kamp Vught, en voor een ‘Joods huis’ in Zaltbommel, de schoenen- en lederwarenzaak van de familie Wolf. Vader, moeder en hun enige kind konden  bijtijds naar de VS vertrekken en overleefden de oorlog. Zoon Bernard, die de achternaam ‘Whitney’ had aangenomen, maakte begin jaren tachtig van de vorige eeuw naam als ‘meester oplichter’.

Je kunt alle nieuwsbrieven lezen via deze link

 

Archief Van Dijk

In verschillende regionale dagbladen valt te lezen dat het archief van de joodse familie Van Dijk, online in te zien is via de website van het Regionaal Archief Rivierenland.

Dit archief is bijeengebracht door Bob, eigenlijk Benjamin, van Dijk. Hij was de enige zoon van Isidoor (‘Ies’) van Dijk, die voor de oorlog een goed lopende textielzaak in het pand Gasthuisstraat 14 te Zaltbommel bestierde. Het gezin Van Dijk dook samen met leden van het gezin van Arnold Hes en een aantal Amsterdamse familieleden van Hes in 1942 onder in Hotel Gottschalk. Dat verhaal is elders op de site van Mikwe te lezen. Vader Ies van Dijk moest na de oorlog een jarenlange strijd leveren om compensatie te krijgen voor de tegoeden en eigendommen die de Duitsers van hem hadden afgenomen. Daarnaast was er nogal wat beschadigd tijdens de oorlog.

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Mikwe heeft een ANBI status
  
anbi logo

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen