Expositie Felix Nussbaum in Neerijen

Self portrait by Felix Nussbaum (bron: Wikipedia)In het Stroomhuis te Neerijen wordt dit jaar 75 jaar bevrijding herdacht door stil te staan bij bijzondere kunstenaars. Er is gekozen voor de Duits-joodse kunstenaar Felix Nussbaum (1904-1944). Zijn eerste expositie had hij al op 19-jarige leeftijd. Nadat Hitler in 1933 aan de macht was gekomen meed hij Duitsland, waar zijn atelier in Berlijn, met daarin zijn opgeslagen werken, afbrandde.

 

 

 

Lezing Jan Brokken over Joodse vluchtroute

Op donderdag 1 oktober a.s houdt schrijver Jan Brokken in het Stroomhuis te Neerijnen een lezing over een onderwerp dat iedereen die in het Mikwe geïnteresseerd is zal aanspreken. Hij vertelt hierin het verhaal van een Nederlandse consul in Litouwen, die samen met zijn Japanse collega een vluchtroute voor Joodse inwoners van Polen en Litouwen weet te organiseren via Rusland en Japan.

Reverveer snel
Jan Brokken is bereid de lezing twee maal te verzorgen. Voor de morgenlezing die om 11 uur begint zijn nog ongeveer tien plaatsen beschikbaar. Snel reserveren is noodzakelijk via www.stroomhuisneerijnen.nl.

Vochtproblemen

Momenteel wordt er gewerkt in het Mikwe. De vochtproblemen waar het minimuseum mee kampt worden aangepakt. Rond 15 juli is het Mikwe hopelijk weer helemaal op orde. 
Helaas kan het museum in verband met de corona-maatregelen helaas niet worden geopend voor bezoekers. De anderhalve meter regel is het grote struikelblok. Hopelijk kan het Mikwe wel onder strikte voorwaarden open tijdens de beperkte rondleidingen door de stad onder leiding van de stadsgidsen.
Bij het toeristische bureau TRIP (het Toeristisch Recreatief Informatie Punt) op de Markt weten ze daar alles van.

Herdenken 2020

 

De meeste Joden uit Zaltbommel en omgeving zijn in de Tweede Wereldoorlog afgevoerd naar de kampen Vught en Westerbork, om van daaruit naar de vernietigingskampen te worden overgebracht. Beide kampen hebben herdenkingscentra, waarin wordt stilgestaan bij de afschuwelijke gebeurtenissen tijdens de oorlog.  Omdat een bezoek onmogelijk is vanwege de uitbraak van het coronavirus, verwijzen we naar de websites: www.nmkampvught.nl en www.kampwesterbork.nl.

Op deze sites wordt onder meer aandacht besteed aan de 4-mei herdenkingen, die dit jaar heel anders verlopen dan in andere jaren.

herdenke kamp Vught

Geen openbare dodenherdenking op 4 mei in Zaltbommel

Vanwege de coronacrisis kan ook de openbare dodenherdenking op 4 mei 2020 helaas niet doorgaan. Noodgedwongen kan men dit jaar alleen binnenshuis stilstaan bij de oorlogsslachtoffers.

De gemeente Zaltbommel, Stichting Mikwe en het Comité 4 en 5 mei zullen op de vierde mei de Joodse en niet-Joodse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog wel op een alternatieve wijze herdenken, zónder publiek. Hopelijk kan in 2021 weer op de gebruikelijke manier een waardige dodenherdenking worden georganiseerd.

 Foto: Bommelerwaardgids.nl 

Nieuwsbrief nr 31 voorjaar 2020

In deze nieuwsbrief informatie over het Afscheid van Aart Vos, Levenslicht, de esretrrolde vacatures in het bestuur, en onderhoud van het Mikwe.

Coronacrisis: MIKWE gesloten

Onder normale omstandigheden gaat museum het Mikwe begin mei open. Als gevolg van de maatregelen die van kracht zijn om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, lukt dat in 2020 helaas niet. Momenteel valt niet te zeggen wanneer het Mikwe bezoekers zal kunnen verwelkomen. Stichting Mikwe houdt u vanaf deze plaats zoveel mogelijk op de hoogte.

AFGELAST: Onthulling monumenten bij de Bossche Poort + concert

Laatste nieuws

De onthulling van het namenmonument en aansluitend het concert van 11 maart 2020 gaat NIET door in verband met het coronavirus.
De gemeente Zaltbommel heeft dit besloten op advies van de Veiligheidsregio Gelderland-Zuid.

Dit jaar vieren en herdenken we 75 jaar Vrijheid. Als eerbetoon aan de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog worden in Zaltbommel twee namenmonumenten onthuld. Op de monumenten staan de namen van de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog. Ook in Zaltbommel zijn destijds veel inwoners vermoord en gesneuveld, zowel Joods als niet Joods. 
De gemeente Zaltbommel heeft de monumenten in nauwe samenwerking met Stichting MIKWe te Zaltbommel gerealiseerd. Stichting MIKWE beheert het Joodse erfgoed in Zaltbommel en omgeving.

Contactgegevens

Stichting Mikwe 
Een Joodse Erfenis in Zaltbommel

Minnebroederstraat 2
5301 AZ  ZALTBOMMEL

info@mikwe.nl

KvK 41059816 

Wat doen we?

Stichting Mikwe heeft als doel het beheren en tonen van de joodse geschiedenis in Zaltbommel e.o.

Komende activiteiten

Geen evenementen